Želite implantat? Kandidat za implantat je lahko vsak

V današnjem času je puljenje zoba (ekstrakcija) samo še nujen ukrep, saj je s pomočjo zgodnje preventive in profilakse vpliv kariesa na zobno snov in obzobna tkiva minimaliziran.

Do erozivnega kariesa prvič prihaja v adolescenci, ko mladostniki zmanjšajo skrb za ustno higieno. Zgodnje odkrivanje in sanacija kariesa s kompozitnimi materiali estetsko in funkcijsko zadovoljivo rešuje nastalo situacijo.

Nekaj vzrokov za izgubo zob:

  • Sodoben tempo življenja, pomanjkanje časa in karies iz mladosti povzročajo v srednji življenjski dobi nove težave.
  • Zalivke, ki niso bile obnovljene, zaradi obrabe izgubljajo tesen stik z zobom.
  • Lahko pride do vnetja zobnega živca. Če se ne opravi pravočasno zdravljenje, lahko zaradi neozdravljivega procesa na kosti ob zobni korenini pride do izgube celotnega zoba.
  • Ne smemo pozabiti tudi na izgubo zob zaradi različnih poškodb pri delu ali športu ter zaradi parodontalnih težav.

Kaj storiti

V primeru zgodnje izgube enega ali več zob prihaja do resnega neravnovesja med čeljustmi in kasnejših funkcijskih težav. Stroka priporoča takojšnje nadomeščanje izgubljenih zob. Nadomešča se lahko na klasičen protetičen način s pomočjo protetičnega mostička ali s pomočjo implantoprotetike. Naziv implantoprotetika združuje kirurško terapijo vsaditve zobnega vsadka v čeljustno kost in protetično nadgradnjo v ustih. Če se pacient odloči za implantološko protetično sanacijo, se skupaj z zdravnikom na podlagi analize stanja čeljustne kosti izbere najprimernejši sistem dentalnih implantatov in nadgradnje.

Situacije, ki jih rešujemo z implantati

Implantoprotetika nam omogoča nadomeščanje izgube posamičnega zoba. V tem primeru zobni vsadek nadomešča izgubljeno korenino enega zoba. Pri izgubi večjega števila zob v vrzeli, posebej enostransko neskončno izgubo, kar pomeni, da nimamo zadnjega zaključnega zoba, lahko z dvema implantatoma nadomestimo tri zobe v obliki mostička. Kombinacija teh možnosti omogoča zagotovo popolno nadomestitev manjkajočih zob. Pravilo je, da večje število zobnih vsadkov lahko nadomešča večje število zob, celo pri popolni brezzobosti. Že prej omenjena izbira primernega sistema vsadkov nam omogoča fiksno nadomeščanje brezzobosti skoraj v vseh primerih. Posebnost je tudi možnost stabilizacije spodnjih in zgornjih snemljivih protez s sistemom mini implantatov.

Kdo je primeren kandidat za implantat

Za vgradnjo dentalnih implantatov mora biti zagotovljena zadostna količina primerno goste čeljustne kosti, kandidati morajo biti v dobrem zdravstvenem stanju in psihofizični kondiciji ter z dobrimi higienskimi navadami. Ko so zagotovljeni ti osnovni temelji, praktično ni starostne ovire glede možnosti vsaditve zobnih vsadkov. Implantoprotetika kot sodoben način reševanja izgube zob od posamičnega zoba ali zob v celoti, omogoča visoko kvaliteto življenje brez potrebe po spreminjanju prehranjevalnih navad, daje sproščenost in samozavest pri govoru ter kontaktu z okolico.

Michael Dvorak dr.dent.med.

Študij dentalne medicine sem končal leta 1990 na Medicinski fakulteti, smer stomatologija Univerze v Reki. Strokovni izpit sem opravil v Ljubljani in nadaljeval z delom v zobnih ambulantah javnega in zasebnega zdravstva. Ob delu se nenehno izpolnjujem na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Občasno objavljam članke za različne revije in tednike z strokovno tematiko.