Za zdrave dlesni, kdaj se začne skrb za zdravje zob in dlesni

Ko se dojenček rodi, se starši znajdejo pred novim poglavjem ne glede na to, ali gre za novopečene starše ali tiste s kilometrino. V morju sprememb, ki se zgodijo zaradi novega družinskega člana, je tudi skrb za zdravje njegovih zob in dlesni. Vendar se ta ne začne, ko na plan pokuka prvi zobek, temveč veliko prej.

Ustno zdravje nosečnice

Bodoča mamica je v nosečnosti zaradi hormonskih nihanj precej bolj izpostavljena tveganju za razvoj vnetja dlesni in obzobnih tkiv. Napredovala oblika vnetja obzobnih tkiv kar sedemkrat poveča tveganje za prezgodnji porod v primerjavi z nosečnico, ki ima zdravo obzobno tkivo. Zato je v tem obdobju izjemno pomembno, da ženska opravi preventivni zobozdravstveni pregled in se pouči o vzdrževanju pravilne in temeljite ustne higiene. Kadar dlesni krvavijo, pomeni, da so vnete. Če temeljito odstranimo povzročitelje vnetja (bakterije v mehkih zobnih oblogah – plaku), bi krvavitev morala po nekaj dneh prenehati. Ob zelo pogostih in ponavljajočih se krvavitvah iz dlesni je treba brez odlašanja spet obiskati zobozdravnika in se posvetovati o svojih težavah.

Prvi jok

Mala brezzoba čeljust na začetku ne potrebuje zobne ščetke. Zadostovala bo mehka krpica (gaza), s katero boste po hranjenju obrisali dojenčkove dlesni. Za dojenčkovo zdravje nasploh, pa tudi za zdrav razvoj čeljusti, je dojenje najboljše.

Ko si bo prvi zobek začel utirati pot, bodo dojenčkove dlesni napete, srbeče, boleče, on pa nemiren, razdražljiv, zelo se bo slinil in v usta tlačil vse, kar mu bo prišlo pod roke. Priskrbite mu kakovostno žvečko, da bo z žvečenjem sam masiral dlesni in si lajšal težave. Taka žvečka, katere del je tudi posebna zobna ščetka, bo poskrbela za prvi stik z zobno ščetko. Ko zobki izrastejo, jih lahko začnete čistiti z otroško zobno ščetko. Posebno bodite pozorni, da bo zelo mehka, saj ne želite, da bi vašega dojenčka ščetkanje bolelo in bi bil prvi spomin na ščetkanje slab, kajne?

Železne srajce za dobro ustno zdravje

Ščetkanje zobkov naj postane zabavno opravilo. Z rednim ščetkanjem dvakrat na dan bo za vašega otroka to postala navada, zlata vredna železna srajca. Ko bo starejši in mu bodo zrasli prvi stalni zobje (šestice!) oziroma bo imel dva ali več zob zraščenih tako tesno skupaj, da z zobno ščetko ne boste mogli očistiti vseh površin, medzobne prostore očistite s posebnimi zobnimi nitkami za otroke.

Tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku naj bodo ustaljena navada. Obiščite ga dvakrat na leto, včasih je za koga dobro, da gre tudi večkrat. Tudi če je vas strah zobozdravnika, zadnjega otroku nikoli ne predstavljajte kot nekaj strašnega ali kot kazen. Zobozdravnik je svetovalec in učitelj, je mentor in zdravnik. Ob upoštevanju njegovih nasvetov lahko vi in vaš otrok ohranite svoje zobe zdrave do konca življenja. S preventivnimi pregledi lahko preprečite morebitne zaplete z otrokovim zdravjem zob in dlesni v prihodnosti.

Orodje in orožje

Zobna ščetka je najboljše orodje za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja in hkrati orožje v boju proti zobni gnilobi in vnetju dlesni. Kot raste otrok, mora z njim rasti tudi zobna ščetka, in sicer v pomenu zagotavljanja in ohranjanja motivacije za ščetkanje. Nekateri parametri se pri izbiranju zobne ščetke nikoli ne spremenijo. Imeti mora majhno glavo in čim več mehkih vlaken. S prvim dosežemo teže dostopna mesta, več tisoč vlaken pa omogoča temeljito in neboleče odstranjevanje zobnih oblog. Ščetko je treba zamenjati po treh mesecih ali prej, če »zacveti«. Priporočljivo jo je zamenjati tudi po prehladu ali kakšni drugi infekciji. Približno do sedmega ali osmega leta je čiščenje otrokovih zob skupinsko opravilo otroka in odraslega. Ni pomembno, ali otrok začne ali konča ta skupinski obred, pomembno je, da so na koncu zobje čisti.

Michael Dvorak dr.dent.med.

Študij dentalne medicine sem končal leta 1990 na Medicinski fakulteti, smer stomatologija Univerze v Reki. Strokovni izpit sem opravil v Ljubljani in nadaljeval z delom v zobnih ambulantah javnega in zasebnega zdravstva. Ob delu se nenehno izpolnjujem na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Občasno objavljam članke za različne revije in tednike z strokovno tematiko.