Nasmeh, ki osvaja belo, bolj belo, sijoče

Nasmeh, ki ga uokvirjajo nenegovani, močno obarvani, morda celo nagniti ali manjkajoči zobje, je lahko rezultat še tako velike prisrčnosti, pa bo v opazovalcih po večini sprožal milo rečeno nelagodne občutke. Tak nasmeh sporoča o zanemarjenosti in slabi higieni. Zato ni čudno, da so ljudje z lepimi nasmehi v družbi soljudi bolj zaželeni, pa tudi bolj samozavestni in uspešni.

Obarvanost zob ali madeži na zobeh lahko nastanejo zaradi življenjskih navad, procesa staranja in številnih drugih dejavnikov. Še posebej močan vpliv na obarvanost zob imajo prehrambni proizvodi z močnimi pigmenti kot so kava, pravi čaj in rdeče vino. Med glavne uničevalce belega nasmeha sodi kajenje. Tudi neželeni učinki nekaterih zdravil se kažejo v obarvanosti zob.

Z beljenjem zob lahko nasmeh zopet zasije. A previdno! Pri izboru načina beljenja zob temeljito pretehtajte vsa znana dejstva različnih postopkov beljenja zob. Neprofesionalne in nepreverjene metode beljenja zob lahko vodijo do neželenih rezultatov.

Beljenje zob naj opravi zobozdravnik

Ste kdaj razmišljali o tem, da bi zobozdravniki poleg svojih storitev pacientu uredili še pričesko ali morda naredili lepotilno masko za obraz? In to veliko ceneje kot bi to naredili v frizerskem ali kozmetičnem salonu! Verjetno ne, saj se sliši prav prismuknjeno. Pa vendar vam bo prenekateri frizerski, lepotilni in morda še kateri salon dandanes v naboru svojih storitev obljubljal tudi beljenje zob.

Strokovno beljenje zob lahko opravi samo zobozdravnik. Pred posegom je treba zobe strokovno očistiti, kar pomeni, da se odstrani zobni kamen in obarvane zobne obloge. Že po takem čiščenju so zobje veliko bolj svetli. Zobozdravnik tudi strokovno oceni, ali je zobovje primerno za beljenje oziroma, ali pred tem posegom potrebuje še katero drugo zobozdravstveno oskrbo. Na ta način se preprečijo poznejši zapleti, ki bi lahko nastali, če bi se beljenje izvajalo na neurejenem zobovju.

Kako poteka profesionalno beljenje zob

Zobozdravniki uporabljajo različne sisteme beljenja. Eden od njih je sistem beljenja »ZOOM power bleaching!«, ki izpolnjuje vse zahteve dobrega belilnega sistema. Gre za tremeljito in varno metodo, ki ne povzroča velike občutljivosti zob, poleg tega pa pobeljeni zobje s priporočeno nego ohranjajo belino še dolgo časa. Beljenje zob se opravi po opravljenem strokovnem čiščenju zob. Najprej se zaščitijo ustnice in dlesni, tako da so med postopkom izpostavljeni samo zobje. Nato se na zobe nanese poseben belilni gel, ki deluje, ko se ga osvetli s posebno svetilko. Belilni gel potenciran z modro svetlobo aktivira nabite delce – elektrone, ki razbijajo molekule madežev in obarvanosti, medtem ko ostane struktura zob nespremenjena. Na ta način so lahko vaši zobje v manj kot eni uri bolj beli za do osem odtenkov. Skupaj s predhodnim čiščenjem zob in pripravo poseg traja približno pol drugo uro.

Kako ohraniti bleščeč nasmeh

Ko nasmeh na novo zasije v vsej svoji lepoti, naraste tudi motivacija, da bi ga ohranili lepega in sijočega čim dalj časa. Če upoštevamo nekaj preprostih navodil v času po beljenju, lahko za vedno ostanejo zobje bolj beli kot so bili pred posegom. Zelo pomembno je, da se izogibamo hrani in pijači z močnimi pigmenti ter vzdržujemo redno in temeljito ustno higieno. Priporočljiva je uporaba sonične ščetke Sonicare, pomembno pa je tudi, da vsakodnevno skrbimo za čiste medzobne prostore z medzobnimi ščetkami in/ali zobno nitko.

Seveda pa se moramo zavedati, da beljenje zob ne učinkuje enako na vsake zobe. Zato je še toliko bolj pomembno, da se pred postopkom beljenja posvetujemo z zobozdravnikom.

Michael Dvorak dr.dent.med.

Študij dentalne medicine sem končal leta 1990 na Medicinski fakulteti, smer stomatologija Univerze v Reki. Strokovni izpit sem opravil v Ljubljani in nadaljeval z delom v zobnih ambulantah javnega in zasebnega zdravstva. Ob delu se nenehno izpolnjujem na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Občasno objavljam članke za različne revije in tednike z strokovno tematiko.