Kako v ustih nastanejo novi zobje

Zobni vsadki oziroma dentalni implantati so nov mejnik v sodobnem zobozdravstvu.

Z zobnimi vsadki lahko rešujemo primanjkljaj posamičnega zoba, več zob v vrzeli, popolno brezzobost, lahko pa z njimi podpiramo že obstoječe zobne proteze. Za stabilno in dolgotrajno implantoprotetično rešitev je pomembno dobro načrtovanje razporeditve zobnih vsadkov in tudi realna izbira protetične nadgradnje.

Kaj je zobni vsadek

Ko govorimo o zobnih vsadkih, si veliko ljudi predstavlja, da zobni vsadek pomeni nov umeten zob v njihovih ustih. To v grobem drži. Povedano natančneje pa je zobni vsadek cilindrični vijak, ki se vgradi v čeljustno kost. Njegova osnovna funkcija je nadomeščanje izgubljene zobne korenine, oziroma zagotoviti trdno sidro za protetično nadgradnjo, ki se nadgradi na zobni vsadek. To je lahko na primer zobna krona, če se nadomešča en zob, oziroma mostiček, kadar se nadomešča več zob. Ko govorimo o zobnih vsadkih (implantatih), imamo zato vedno v mislih implantoprotetične rešitve, ne samo vijaka.

Značilnosti zobnih vsadkov

Osnovna oblika zobnega vsadka je cilindrični vijak. Skoraj vsi modeli so izdelani iz titana, saj ima titan odlično korozijsko obstojnost, majhno električno prevodnost, odlično reagiranje na temperaturne spremembe brez raztezanja in krčenja, odlično biološko združljivost in ni magneten. Vse to je pomembno zato, ker je za zobni vsadek biokompatibilnost izjemnega pomena. Zobni vsadek je tujek, ki ga mora naše telo sprejeti, in titan je snov, ki vprašanje biokompatibilnosti in reakcijo organizma na tujek ugodno rešuje.

Načrtovanje vgraditve zobnih vsadkov

Osnovni pogoj za primarno stabilnost zobnega vsadka je zadostna količina dovolj goste kosti. Poleg tega obstajajo še anatomske ovire, ki se jim mora zobni vsadek izogniti. Terapevt mora pri načrtovanju vgradnje zobnih vsadkov in hkratnem izpolnjevanju pacientovih želja dobro poznati možnosti protetične nadgradnje in izkoristiti prednosti kvalitetnega implantološkega sistema.

Operativni poseg

Po podrobni analizi in načrtovanju sledi klinični del – operativna vgraditev. Za ta poseg je pomembno, da je pacient zdrav, v dobri psihofizični kondiciji in da je seznanjen s postopkom posega. Operativni poseg se opravlja v lokalni anesteziji. Pacient poseg občuti podobno kot puljenje zoba v lokalni anesteziji. Začne se z razgrnitvijo dlesni, nato se obdela čeljustna kost in vgradi implantate. Zaključi se s šivanjem dlesni. V splošnem poseg traja približno eno uro, je pa trajanje posega seveda odvisno od števila implantatov ter velikosti operativnega polja. Poseg je nekoliko krajši pri vgradnji mini implantatov (ki so namenjeni stabiliziranju zobnih protez), saj sistem omogoča vgraditev skozi dlesen (transgingivalno), zato odpade postopek razgrnitve dlesni .

Po posegu

Po operativni vstavitvi zobnega vsadka je pomembno nekajdnevno mirovanje, hlajenje operiranega območja s hladnimi obkladki ter izvajanje ustne higiene z posebnimi pripomočki (ultra mehke zobne ščetke, namenjene čiščenju po operacijah dlesni in izpiranje z ustno vodo s klorheksidinom, npr. Curasept ADS). Šivi se odstranijo po enem tednu. Po vstavitvi zobnega vsadka se začne proces vraščanja vsadka v kost (osteointegracija), ki traja nekaj mesecev. Za to obdobje se lahko izdela začasna protetična nadgradnja, ki ne obremenjuje vsadka.

Ustna higiena je pomembna še bolj kot prej

Zavedati se moramo, da sodobni zobni vsadki kljub odličnim materialom in dovršenosti v konstrukcijskem smislu vedno ostajajo tujki v organizmu, zato zahtevajo permanentno nego. Nezadostna ustna higiena, še posebej higiena zobnih vsadkov, lahko pripelje tudi do izgube vsadka. Za dolgo življenjsko dobo zobnih vsadkov je pomembno, da pacient doma izvaja temeljito ustno higieno po navodilih, ki jih prejme po končanem implantoprotetičnem posegu. Poleg tega mora opravljati redne kontrolne preglede, na katerih zobozdravnik opravi strokoven pregled, hkrati pa zobozdravnik ali ustni higienik poskrbi za profesionalno čiščenje in vzdrževanje zobnih vsadkov in obstoječih zob. Zato je zelo pomembno, da pacient pri odločitvi za implantoprotetični poseg upošteva tudi dosegljivost zobozdravstvenega tima. Če je ta blizu in ves čas na voljo, bo tudi vzdrževanje zobnih vsadkov ter reševanje morebitnih težav hitrejše, lažje in bolj kakovostno.

Michael Dvorak dr.dent.med.

Študij dentalne medicine sem končal leta 1990 na Medicinski fakulteti, smer stomatologija Univerze v Reki. Strokovni izpit sem opravil v Ljubljani in nadaljeval z delom v zobnih ambulantah javnega in zasebnega zdravstva. Ob delu se nenehno izpolnjujem na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Občasno objavljam članke za različne revije in tednike z strokovno tematiko.