Stres in usta, vpliv stresa na zdravje ust

Že pred dogodki, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se je veliko govorilo o stresu in njegovi povezavi z zdravjem. Vemo, da lahko kronični stres povzroči množico zdravstvenih težav.

Ena od njih je oslabljen imunski sistem, druga zvišan krvni pritisk, svoj davek pa lahko kronični stres zahteva tudi pri zdravju obzobnih tkiv. Če obolelih obzobnih tkiv ne zdravimo, se zdravstveno stanje lahko še bolj zaplete. Ustno in splošno zdravje sta namreč zelo povezana.

Stres in vaš nasmeh

Eden od učinkov stresa na posameznika je tudi njegova večja dovzetnost za škodljive navade, ki negativno vplivajo na ustno zdravje. Bolj posegajo po tobaku in alkoholu, po zobni ščetki pa manj. Te navade so hkrati dejavniki tveganja za razvoj vnetja obzobnega tkiva, ki je povezano s številnimi drugimi boleznimi, tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo.

Da več kot polovica ljudi, izpostavljenih stresu, res zanemari redno uporabo zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov, potrjujejo izsledki raziskave. Poleg tega vpliva na povezavo med stresom in obolelimi dlesni tudi hormon kortizol, ki se v stresnih okoliščinah izloča v telesu. Ta v telesu zviša krvni pritisk in krvni sladkor ter utiša imunski odziv na vnetje. Telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva glede na stresne okoliščine. Pri kroničnem stresu je raven kortizola višji, navzoč pa je tudi dlje časa. Raziskave so pokazale, da lahko povečana količina kortizola v krvnem obtoku povzroči destruktivnejše oblike vnetja obzobnih tkiv.

Kadar smo v stresu, je dobro negi svojih zob in dlesni posvetiti še več pozornosti. Ščetkanje zob in roba dlesni z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih vlaken, bo temeljito opravilo z oblogami na kritičnem mestu za razvoj vnetja – robu dlesni oziroma žlebu med dlesnijo in zobom. Kritična mesta za razvoj tega vnetja so tudi v medzobnih prostorih. Za to poskrbimo z medzobnimi ščetkami in/ali zobnimi nitkami. Redna in pravilna uporaba teh pripomočkov bi morala zadostovati za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Tudi pod mostički in okrog implantatov so mesta, kritična za razvoj vnetja.

Pometimo s krizo

S precejšnjim posploševanjem lahko rečemo, da dogodki, kot je svetovna gospodarska kriza, lahko povzročijo resno zdravstveno krizo posameznika. Dobra novica pa je, da ima posameznik na ohranjanje svojega zdravja večinski vpliv. V obdobju, ki je polno stresa, moramo poskrbeti za zdravo sproščanje; pomembni so redna telesna vadba, uravnotežena prehrana in dovolj spanja. Tak način življenja bo pripomogel tudi k ohranjanju ustnega zdravja in pri obrambi pred drugimi mogočimi zdravstvenimi zapleti.

Michael Dvorak dr.dent.med.

Študij dentalne medicine sem končal leta 1990 na Medicinski fakulteti, smer stomatologija Univerze v Reki. Strokovni izpit sem opravil v Ljubljani in nadaljeval z delom v zobnih ambulantah javnega in zasebnega zdravstva. Ob delu se nenehno izpolnjujem na strokovnih srečanjih in seminarjih doma in v tujini. Občasno objavljam članke za različne revije in tednike z strokovno tematiko.